PHI ökológiai lábnyom

Környezetvédelem tudatosság által

• a Föld erőforrásai túlzott kihasználásának csökkentésében
  • a könnyen megvalósítható környezettudatos életmód széleskörű megismertetésében
  • lehetőséget teremteni az egyén szintjén megérteni környezeti hatásunkat, és ötletet adni annak csökkentésére/megváltására

• saját magadon és a környezetvédelemre kicsit is nyitott embertársaidon
  • a Föld ökoszisztémáján
  • bolygónk biokapacitásának növelésén eltökélten dolgozó szervezeteken

• interaktív, hazai viszonyokra fejlesztett okos ökolábnyom kalkulátor kifejlesztésével
  • a kalkulátor szerves kiegészítéseként hasznos magyarázatokkal és ajánlásokkal
  • környezetkárosító hatások megváltásának lehetőségével

740.000 Ft a projekt teljes költségvetése

Ezt a projektet a PHI Alapítvány saját maga menedzseli.

MINDENKI KÖRNYEZETVÉDŐ…

Egyesek figyelnek arra, hogy minél kevesebb műanyag csomagolóanyagot használjanak, szövettáskákkal és üvegedényekkel járnak vásárolni. Mások tudatosan nem kérnek szívószálat az italukba. Van aki elektromos autóval jár, mások a tömegközlekedésre esküdnek, s vannak, akik csak kerékpárral közlekednek. S bizony nem egy háztartásban tartanak lakáson belül olyan komposztládát, amelyben kukacok százai élnek és teszik dolgukat a bio hulladék lebontása terén. Mindenkinek vannak olyan környezettudatos szokásai, amelyeket már rutinból végez és alapvetésnek tart és mindenki hallott már olyanokról, amelyeket túlkapásnak, legalábbis saját életvitelében elképzelhetetlennek lát.

A környezettudatos életmód nem egy elérendő célállapot, hanem egy folyamatos kényelmes fejlődés, amelyben mindig újabb vállalható célokat tűzünk ki magunk elé, belső elhatározásból, önként. Amíg e kisebb célok mentén haladunk előre, addig ez egy fájdalommentes és büszkeséggel eltöltő utazás lesz.

Mindig van tovább. Nem érdemes mások azon céljait szem előtt tartani, ami minket elborzaszt. Ugyanakkor nagyon veszélyes akár a vélt magas elvárások, akár a világ gyatra környezetvédelmére hivatkozva általános felmentést adni magunknak és apró lépéseket sem tenni.

A KÖRNYEZETBARÁT ÉLETVITEL A TUDATOSSÁGGAL KEZDŐDIK

Az ökolábnyom kalkulátor klasszikusan egy olyan kérdőív, amelyik számba veszi a válaszok alapján az egyén főbb környezetre gyakorolt hatásait, a Föld erőforrásainak felhasználását és ad rá voltaképp egyetlen számot, egy általában ismeretlen mértékegységben, gha-ban.

Projektünk célja, hogy ugyanerre az alapra egy sokkal “színesebb-szagosabb” megoldást dolgozzunk ki, az alábbiak megvalósításával:

– A rohanó világ tempójában élő felhasználónak lehetősége legyen gyorsan végigkattintgatni és ezáltal áttekintő információt kapni, ugyanakkor legyen lehetőség és javasolt is minden egyes kérdéskör kibontására a sokkal pontosabb eredmény és megértés céljából.

– Mind a kérdések jellege, mind a mögöttes algoritmus a magyar szokásokra és erőforrások környezeti hatásaira épül, tehát nem tükörfordítása egyes amerikai, vagy német modelleknek.

– A részeredmények és a végső következtetés értelmezésekkel, magyarázatokkal bőven ellátottak, hogy a felhasználó valóban megértse az összefüggéseket életvitele és annak környezeti hatásai között.

– A modell nem áll meg a végkövetkeztetés bizonyítvány jellegénél, hanem javaslatokat is ad az egyén kiemelkedő súlyú és viszonylag fájdalommentesen javítható pontjaihoz. Ötleteket, bevált praktikákat mutat be.

– S végül még ezen is továbbmenve és belátva, hogy egyes környezetre gyakorolt káros hatásunk elkerülhetetlen: lehetőséget ad azok megváltására, olyan projektek támogatásával, amelyek pl. a levegő oxigéntartalmát növelik (a kibocsátott CO2 ellensúlyozására).

– Küllemre pedig egy érdekes, képekkel illusztrált, vizuálisan is kommunikáló, modern felület.

Az adományokat ennek a kalkulátornak az elkészítéséhez, azaz programozásához és webes megjelenítéséhez használjuk fel.

Nincsenek hozzászólások

Szólj hozzá