Segíts, hogy ők is gyerekek lehessenek!

• élményeket adni, azokat nélkülözni kénytelen gyerekeknek,
  • megnyugtató megoldást kínálni gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek,
  • Lehetőséget teremteni az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványnak, hogy nemes küldetésük minél több csonka családot elérjen.

• gyerekeken, akiket egyetlen szülő nevel, nehéz körülmények között,
  • nehéz sorsú szüleiken, akik a nyári szünidő miatt patthelyzetben vannak.

• testet, szellemet építő nyári napközis táborozási lehetőség biztosításával,
  • gyermekek háromszori étkeztetésével,
  • önkéntes szakemberek felügyeletével minőségi programokkal.

250.000 Ft a projekt költségvetése

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

MINDEN GYEREKNEK JÁR A GYEREKKOR, AKKOR IS HA EGYSZÜLŐS!

Magyarországon több mint félmillió gyerek mellől hiányzik az egyik szülő – ők azok, akiknek a szülei elváltak, özvegyen maradtak, akiknek az édesapja nem vállalta az apaságot vagy akiknek az édesanyja egyedül vállalta a szülőséget – akár vér szerint, akár örökbefogadással.

Az egyszülős családok kb. fele szegény vagy mélyszegény, így sok egyszülős gyerek életéből hiányoznak olyan dolgok, amelyek más gyerek számára természetesek. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy gyakran kimaradnak az élmények, hiszen egy nehéz helyzetben élő család számára a szabadidős költségek kerülnek ki legelőször a költségvetésből.

A nyári táborok és szabadidős rendezvények nem csak a gyerekek szempontjából fontosak, a nyári szünidő tíz hete sok egyedül nevelő szülő szempontjából rendkívül nehezen megoldható problémát is jelent, hiszen a szülőnek nincs ennyi szabadsága és sok család életéből hiányzik a nagyszülő, a tágabb család, akik be tudnák vállalni a fennmaradó heteket.

A táborozás költségei sok család számára elérhetetlenek. Így számos gyermek cselleng az utcákon június közepe és augusztus vége között. Az Egyszülős Központ az elmúlt két évben többféle tábort szervezett már egyszülős gyerekeknek, az idén pedig olyan nyári napközis tábort ajánl ezeknek a  lurkóknak, ahol élményeket, programokat tapasztalhatnak meg, amik gyakran kimaradnak az életükből.

Fontos, hogy a napközis tábor kiinduló- és végpontja az Egyszülős Központ, amelynek belvárosi elhelyezkedése okán a szülők számára könnyen megoldható a gyerek behozatala, és délutáni “összegyűjtése”. A nyári napközis táborban programokat kínálunk, amelyekre maguktól biztosan nem jutnak el a gyerekek.

Fontos hangsúly kerül a sportra, a mozgásra, a játékos önfeledtségre. Az egyszülős gyerekek gyakran túl hamar felnőnek, mivel a hiányzó szülő okán túl gyorsan válnak “kis felnőtté”, ráadásul többször szembesülnek olyan nehézségekkel, amikkel gyerekként még nem kellene.

Ezt a mindenki számára rossz folyamatot úgy lehet lelassítani, vagy megszüntetni, ha legalább néhány olyan hetet biztosítunk a számukra, amikor semmilyen felnőtt elvárással nem kell megküzdeniük és gyerekek lehetnek a legjobb értelemben.

Az összegyűlt támogatás összegétől függően több csoportot is indítunk a nyáron, a tervek szerint max. 15 gyerekkel csoportonként, hogy egyéni figyelem is jusson rájuk. Mert minden gyereknek jár a gyerekkor, akkor is, ha egyszülős.