A nap energiája két módon használható fel, a termikus energiát (hőt) napkollektorok hasznosítják jellemzően víz, esetleg gázok felmelegítésére, a foto-villamos energiát (fényt) pedig napelemek alakítják kisfeszültségű árammá.

A házi rendszerek többnyire nem képesek egész évben ellátni a saját igényeket, mivel a nyári, napos időben keletkező „fölös” energiát nem tudjuk gazdaságosan (és környezetkímélően) hónapokra elraktározni. Gazdaságtalan és technikailag is nehézkes akkora rendszereket építeni, ami a csúcsra járatott házi igényeinknek megfelel. Ősszel és tavasszal még elegendőek önmagukban, de télre jellemzően kiegészítő energiaforrást kell használni.

A napelemek és a rájuk kötött akkumulátorok leginkább az állandóan működő, jellemzően kis fogyasztókat tudják ellátni. Ilyenek a világítás, a töltők, hiradástechnikai eszközök, kisebb gépek. A nagy teljesítményű gépek, mint elektromos sütő, mosógép, fűtésrendszerek, vagy egyes barkácseszközök ún. kezdeti energiafelvétele akár tízszerese is lehet a használat közbeni amúgy is nagy mennyiségnek. Ezekre az akkumulátorok zömében nem alkalmasak. Ezért egy átlagos háztartásban a napelemek csak kiegészítő forrásként alkalmazhatók. Ugyanakkor nyáron és más napos időben a rendszer akár jelentős többletet képes termelni, amelyet az áramszolgáltatóval kötött szerződéssel visszatáplálhatjuk a hálózatba, s így legalábbis anyagilag biztosítható az „ingyenáram” egész évben.

Természetesen mind a napkollektorok, mind a napelemek esetében jelentős beruházásról van szó, amelynek megtérülése jelenleg 8-12 évre tehető. Öko-tudatos felhasználóként számba kell vennünk az egyes alapanyagok környezeti hatását is. Az anyagokat és a szállítást (ebből a szempontból is megfontolandó a kínai termék) figyelembe véve azonban bőven elmondható, hogy a helyben előállított hő és villamos energia bőven kisebb lábnyommal rendelkezik, mint a hálózati forrásból, jellemzően fosszílis energiák felhasználásával, távol keletkezett alternatívájuk. Ráadásul a rendszer elemei elég jól újrahasznosíthatóak, beleértve az akkumulátorokat is.